Ny podd om coworking i Sverige

Han kom in i coworking-branschen av en slump. Som entreprenör och frilansare har Martin Ericsson genom åren provat många olika sätt och ställen att jobba på. En dag fick han frågan om han ville ta över lokalen där han hyrde kontor och det var ett erbjudande som var för kul att tacka nej till. På den vägen kom han in på coworking och upptäckte hur snabbt branschen utvecklas just nu, i Sverige och runt om i världen.

Den 25/10 släpper Martin Coworkingpodden i samarbete med Workaround. Vi har kollat läget med Martin inför premiären.

Hur kommer det sig att du startar Coworkingpodden?
– Med Coworkingpodden vill jag inspirera och uppmuntra så många människor som möjligt till ett modernare och flexiblare förhållningssätt till sin arbetsplats, oavsett var den finns idag eller hur den ser ut. Tidigare har coworking mest varit för egenföretagare och frilansare men detta håller på att förändras. För ett drygt år sedan startade jag ett eget coworking-ställe och podden är för mig ett sätt att lära mig mer och samtidigt kunna dela inspiration och kunskap till andra.

Vad är din bild av dagens kontorsmarknad?
– Det jag ser är att dels görs det stora investeringar i nya kontor, inte minst i Stockholm, där man både satsar på att modernisera och på att kontoret ska spegla företagets varumärke. Men samtidigt skalar företag ner sina kontorsytor, flyttar ut från innerstaden och effektiviserar.

Hur tror du den kommer utvecklas?
– Jag tror att kontorets roll håller på att förändras från den traditionella funktionen där vi sitter varje dag från åtta till fem till att vi söker oss till mer flexibla upplägg som ger en bättre balans mellan jobb och privatliv. Och där har coworking-ställen en viktig roll genom att erbjuda företag bland annat inspirerande arbetsmiljöer och mer flexibilitet.

Kan du ge en sneak peak på profiler som kommer gästa podden?
– Absolut. I det första avsnittet har jag intervjuat Gustav Edman från kommunikationsbyrån Fabel. Under ett helt år så provade han och hans kollega Max Valentin att sitta på 26 olika kontor så han vet vad han snackar om. I andra avsnittet får vi träffa Jonas Axelsson som är erfaren rekryterare med fokus på tech startups. Han berättade bland annat om när Spotify växte från cirka 200 till 2000 anställda och stötte på en del utmaningar för att få plats med alla anställda. Det tredje avsnittet spelades in på spelbolaget Mojangs tidigare kontor och där ger inredningsarkitekten Marco Checchi oss en inblick i hur framtidens arbetsplats ser ut.

Vilken inverkan hoppas du podden ska ha?
– Jag hoppas att podden kan öka kännedomen om coworking som företeelse och inspirera så många som möjligt att förnya sitt förhållningssätt till sin arbetsplats. De allra flesta är ju inte egenföretagare utan har en anställning och därmed oftast bestämda arbetstider och förväntas komma till kontoret varje dag. Förhoppningsvis kan podden till exempel få fler att föreslå till sin chef att få jobba på distans några dagar i veckan. Då skulle jag bli väldigt glad.

Vilka tror och hoppas du kommer att lyssna?
– Mitt mål är att Coworkingpodden ska innehålla något intressant för alla som jobbar på kontor och jag hörde någonstans att det är ca 3,5 miljoner människor i Sverige som jobbar på kontor idag. Givetvis kommer vi inte nå ut till så många men coworking berör alla som jobbar på kontor så målgruppen är bred.

Podden görs i samarbete med Workaround, på vilket sätt passar de in?
– Sedan jag startade mitt coworking-ställe så har flera av våra medlemmar hittat oss via workaround.io och jag fick tidigt en positiv bild av dem som företag. De är snabba och lyhörda för vad jag som uthyrare har för önskemål. Så jag har haft en bra dialog med flera av dem och däribland deras medgrundare Rikard Hegelund. När jag skulle starta Coworkingpodden så kändes det naturligt att fråga om de ville vara med.

Kort pitch- varför ska jag lyssna på podden?
– Du ska lyssna på Coworkingpodden om du vill veta mer om utvecklingen av coworking i Sverige, hur den förändrar vår syn på vad en arbetsplats är och hur det kommer att påverka din vardag i framtiden. Jag kommer att intervjua personer med intressanta insikter och synvinklar och kommer besöka en rad olika coworkingställen runt om i landet. Dessutom får du ta del av en del historier från bakom kulisserna.

Vill du veta mer? Prenumerera på Coworkingpodden på Acast eller Apple Podcaster. Glöm inte att följa Coworkingpodden på Facebook och LinkedIn för information om kommande gäster och släpp!

Bild: Francesca Cerri